Senast uppdaterad: 1 januari, 2024

Vilken är den Bästa Bärbara datorn? 7 modeller i test

7 bästa bärbara datorer i jämförelse
Jämför modeller från Dell, Apple, Asus, och fler
Guide: Så väljer du den bästa bärbara datorn för dig
Bästa just nu
MacBook Air 15 tum

Testvinnare:

MacBook Air 15 tum

Vi jämför & testar produkter oberoende. Köper du via våra länkar kan vi tjäna provision utan extra kostnad för dig. Detta påverkar inte våra rekommendationer. Läs mer här.

Vilken är den bästa bärbara datorn?

MacBook Air 15 tum är den bästa bärbara datorn enligt vår bedömning, och även den nyaste modellen i Apples flaggskeppsserie. Här får du en kraftfull, men tunn och lätt bärbar dator som faktiskt anses vara en av de mest prestanda-effektiva modellerna på den nordiska marknaden.

Du styr den enkelt via dess användarvänliga operativsystem, och den innovativa M2-chippen hjälper dig att utföra uppgifter snabbare och smidigare. Läs mer om MacBook Air 15 tum nedan och se sju bra alternativ!

En bärbar dator är en viktig arbetsverktyg som kan vara ovärderlig för ditt dagliga arbete, studier eller underhållning. Den kan även vara uppskattad för dess portabilitet och förmåga att utföra uppgifter var som helst.

För att hjälpa dig hitta en bärbar dator som passar just dina behov har vi jämfört mängder av modeller som fått höga betyg av både användare och experter.

Topp 7 bästa bärbara datorerna 2024

 • MacBook Air 15 tum: Bäst i test
 • Dell XPS 15: Bästa Windows bärbara datorn
 • Acer Swift 3: Bäst för företag
 • Razer Blade 15 Advanced: Bäst för gaming
 • Lenovo ThinkPad X13: Bäst för små företag
 • Acer Aspire 5: Bästa budget bärbara dator
 • Asus ZenBook Pro Duo: Mest innovativ

En snabbtitt på de 6 bästa bärbara datorerna

Swipea sidledes för full jämförelse.
1
2
3
Utmärkelse:Bäst i testBäst för stora husPopulärt valBäst för mindre villaBäst för gästhusVi rekommenderarVi rekommenderarMest innovativ
Produkt:Panasonic HZ25XKEMitsubishi Hero 2.0 LN 35Mitsubishi Hero LN25Panasonic NZ25VKEPanasonic CS-CZ25WKE/CU-CZ25WKEPanasonic VZ9SKEPanasonic HZ25WKESamsung Nordic Wind-Free 35
Betyg:
Vikt:36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)36 kg (utomhusdel), 15,5 kg (inomhusdel)35 kg (utomhusdel), 15.5 kg (inomhusdel)42 kg41 kg39,5 kg (utomhusdel), 14,5 kg (inomhusdel)36 kg (utomhusdel), 10 kg (inomhusdel)33 kg (utomhusdel), 10.4 kg (inomhusdel)
Ljudnivå (utomhus):43 – 47 dB50 dB46 dBMax 48 dB43 – 47 dB49 dB45 dB46 dB
Ljudnivå (inomhus):18 – 45 dB19 dB19 dBMax 42 dB20 – 40 dB18 – 44 dB20 dB17 dB
Energiklass (uppvärmning):A+++A+++A+++A++A+A+++A+++A+++
Energiklass (kylning):A+++A+++A+++A++A++A+++A++A+++
Placering:VäggVäggVägg och golvVäggVäggVäggVägg och golvVägg
Se prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe pris
Bäst i test
MacBook Air 15 tum

1. MacBook Air 15 tum

5/5

Funktioner

 • Vikt: 36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)
 • Ljudnivå (utomhus): 43 – 47 dB
 • Ljudnivå (inomhus): 18 – 45 dB
 • Energiklass (uppvärmning): A+++
 • Energiklass (kylning): A+++
 • Placering: Vägg

Fördelar & Nackdelar

Nanoe X-teknologi tar bort dåliga lukter och förhindrar bakterietillväxt.
Mycket tystgående och energisnåla.
Inbyggt wi-fi möjliggör styrning via app eller röstassistent.
Passar bra för mellanstora bostäder.
Panasonic HZ35XKE är ett bättre (men dyrare) val för större ytor.

Köp nu hos:

Vad Är en Bärbar Dator

En bärbar dator, även kallad laptop eller portföljdator, är en persondator designad för att vara lätt att bära med sig och användas på olika platser. Till skillnad från stationära datorer, som oftast är större och inte bärbara, erbjuder en bärbar dator användaren mobilitet och flexibilitet.

En typisk bärbar dator har ett inbyggt tangentbord, pekplatta, bildskärm och högtalare. Huvudkomponenterna, såsom processor, minne (RAM) och lagringsenhet, är inbyggda i ett slimmat chassi. Standardkomponenter för bärbara datorer innefattar Wi-Fi-kort för trådlös uppkoppling, USB-portar för externa enheter och ett batteri som möjliggör användning utan att vara ansluten till ett eluttag.

Det finns olika typer av bärbara datorer som passar olika användningsområden. Enheternas storlek och prestanda varierar, och därmed också priset. Några exempel på olika typer av bärbara datorer inkluderar ultrabooks, som är mycket tunna och lätta, gaming-laptops, som är utrustade med kraftfullare hårdvara för att hantera grafiktunga spel, och 2-i-1-datorer, som kan förvandlas från en laptop till en surfplatta genom att tangentbordet vrids 360 grader eller tas loss från skärmen.

Bärbara datorer kan också skilja sig åt när det gäller operativsystem och kompatibilitet med olika program. Vanliga operativsystem inkluderar Windows, macOS och Linux. Det är viktigt att välja en bärbar dator som är anpassad efter sina individuella behov och krav, och att överväga både tekniska specifikationer och pris när man fattar sitt beslut.

Råd För att Köpa en Laptop

Datorstorlek och Skärm

När du väljer en bärbar dator, är storlek och skärm ett av de viktigaste övervägandena för att säkerställa att datorn passar dina behov. En bärbar dator med 14-tums skärm är ofta en bekväm balans mellan bärbarhet och arbetsyta, men det finns såklart mindre och större skärmar att välja mellan för olika ändamål.

Större skärmar på 15,6 eller 17 tum kan erbjuda bättre upplevelser för filmmaraton, dataspel eller arbete med grafik och videoredigering. Å andra sidan kan mindre skärmar på 11 eller 13 tum vara perfekta för bärbart arbete, särskilt om du reser mycket.

Processorer och Prestanda

Valet av processor är grundläggande för att bestämma den bärbara datorns prestanda. Tre välkända processorer är Intel Core i5, Core i7 och AMD. Core i5 är generellt användbart för de flesta uppgifter, såsom webbsurfning, kontorsarbete och lättare databehandling. Core i7 är mer lämpad för intensiva uppgifter som videoredigering, 3D-modellering och gaming. AMD-processorer brukar vara mer prisvärda och erbjuder utmärkt prestanda inom de flesta områden.

Det är också viktigt att överväga grafikkortet, särskilt för grafikintensiva arbetsuppgifter och spel. Nvidia är en populär tillverkare av dedikerade grafikkort som kan förbättra spel- och grafikredigeringsprestanda.

Lagringsutrymme och RAM-Minne

Lagringsutrymme och RAM-minne är avgörande faktorer för att säkerställa att din bärbara dator fungerar effektivt. För lagringsutrymmet finns det två huvudtyper av lagringsenheter: HDD och SSD. SSD är snabbare och mer energieffektiv än HDD, men kan vara dyrare per gigabyte.

För RAM-minnet rekommenderas minst 4 GB för grundläggande uppgifter, som skriva och surfa. För gaming, video- och bildredigering samt för större program bör du ha minst 8 GB RAM. Om du oftare gör multitasking eller arbetar med mycket krävande program kan det vara lämpligt att överväga 16 GB RAM eller mer.

Batterilivstid

En annan viktig faktor att överväga vid köp av en bärbar dator är batterilivstid. Om du planerar att använda din bärbara dator i bärbar miljö, som att pendla eller resa, bör du leta efter en modell med god batterilivstid som kan klara dina behov. Beräkna att batterit räcker minst 6-8 timmar för att säkerställa att du kan arbeta utan att ständigt behöva ladda datorn.

Topp Bärbara Dator Märken

Apple Mac och MacBook Pro

Apple är känt för sina premiumprodukter och högkvalitativa bärbara datorer. MacBook Pro är deras flaggskeppsmodell och erbjuder kraftfull prestanda kombinerat med elegant design. Den senaste versionen av macOS gör att användare får en sömlös upplevelse mellan sina Apple-enheter.

Asus

Asus är ett populärt märke för bärbara datorer av olika slag. De är kända för sina prisvärda och högpresterande datorer. Asus ZenBook 13 är en utmärkt ultrabook, och för gamingentusiaster finns det Asus ROG Zephyrus G14 som erbjuder imponerande prestanda.

Dell

Dell är en betrodd leverantör av bärbara datorer med en mängd olika modeller för olika behov. Deras Dell XPS 15 (2024) rekommenderas för dem som behöver en laptop med stor skärm. Dell har även en plats på marknaden för företagsanvändare med deras Latitude-serie.

HP

HP erbjuder ett brett utbud av bärbara datorer som passar olika budgetar och behov. De sticker ut med modeller som HP Spectre x360 som kombinerar kraftfull prestanda, elegant design och användarvänliga funktioner. HP Envy x360 är ytterligare en populär modell från HP som ger bra värde för pengarna.

Lenovo

Lenovo är känt för sina pålitliga och hållbara bärbara datorer, med ThinkPad-serien som det mest kända exemplet. Lenovo ThinkPad X1 Yoga Gen är en utmärkt modell för företagsanvändare som vill ha en slitstark och pålitlig dator.

Microsoft och Microsoft Surface

Microsoft Surface-serien erbjuder användare innovativa och eleganta bärbara datorer som kör Windows-operativsystemet. Dessa datorer är kända för sin smidighet och skärmkvalitet. Microsoft Surface Book och Surface Pro är två populära modeller som erbjuder olika formfaktorer för att passa användarnas behov.

MSI

För gamingentusiaster finns det MSI, som specialiserar sig på högpresterande bärbara datorer specifikt för spel. MSI Creator Z17 är ett utmärkt alternativ för dem som söker en bärbar dator för spel och kreativt arbete. Deras datorer erbjuder topprestanda och är utrustade med de senaste grafikkorten från Nvidia och AMD.

Operativsystem

Windows

Windows är det mest använda operativsystemet i världen och finns förinstallerat på de flesta bärbara datorer. Den senaste versionen, Windows 11, erbjuder snabbare prestanda än tidigare versioner och kommer med flera nya funktioner såsom förbättrad säkerhet och användarvänlighet. Windows 11 finns i olika utgåvor, till exempel Windows 11 Home, som passar för hemmabruk. Windows är känt för sin kompatibilitet med ett brett spektrum av program och den senaste utgåvan av Windows fortsätter att erbjuda stöd för både arbete och fritidsaktiviteter.

MacOS

MacOS är Apples eget operativsystem och inkluderas i datorer från Apple, såsom MacBook Air och MacBook Pro. MacOS är känt för sin nybörjarvänlighet och estetiska design. Det erbjuder också en sömlös integration med andra Apple-produkter, såsom iPhone, iPad och Apple Watch. MacOS är relativt säkert och stabilt, och är ofta föredraget av designers, kreativa yrkespersoner och studenter på grund av dess intuitiva användargränssnitt och rika uppsättning av förinstallerade program.

Andra

Utöver Windows och MacOS finns det andra operativsystem att överväga för din bärbara dator, såsom Ubuntu och Chrome OS. Ubuntu är ett kostnadsfritt operativsystem baserat på Linux och är populärt för dess öppna källkodsfilosofi och anpassningsförmåga. Dessutom är Ubuntu känd för sin goda funktionalitet och stabila prestanda.

Chrome OS, å andra sidan, är ett webbaserat system baserat på Linux och utvecklat av Google. Det är lättviktigt och snabbt, med fokus på molnbaserade applikationer och tjänster. Chromebooks, som är bärbara datorer som kör Chrome OS, är populära bland studenter och personer som främst arbetar online på grund av deras kostnadseffektivitet och enkelhet.

Prisvärd Dator Alternativ

Bärbar Dator på Rea

Att hitta en bärbar dator på rea kan vara ett utmärkt sätt att få en prisvärd dator av hög kvalitet. Det är inte ovanligt att elektronikbutiker och varuhus erbjuder rabatter på bärbara datorer under särskilda kampanjer eller vid speciella tillfällen som Black Friday och mellandagsrea. Att hålla ett öga på dessa erbjudanden kan löna sig för dig som är ute efter en ny men billig laptop.

Ett annat sätt att hitta en dator på rea är att följa olika teknik- och prissajter som jämför priser och bevakar reor för olika produkter, inklusive bärbara datorer. Ett exempel på en sådan sida är Techradar som listar de bästa billiga laptops i deras test.

Billiga Laptops

Om du föredrar att inte vänta på en rea för att köpa en ny dator finns det också flera alternativ för billiga laptops. Här är några exempel på Laptop-modeller som erbjuder bra prestanda till ett förmånligt pris:

 • Acer Aspire 5: Acer Aspire 5 har blivit en favorit bland prisvärda laptops på grund av sin kraftfulla processor, utmärkta skärm och låga pris.
 • Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook: En annan billig och prisvärd modell är Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook, som är en kombination av en laptop och en surfplatta som kör Google Chrome OS. Den är lätt och har lång batteritid, vilket gör den perfekt för studenter och resenärer.
 • HP Victus 15: HP Victus 15 är en annan bra alternativ för dem som söker en prisvärd gaming-laptop med bra prestanda och grafik.

När du söker efter billiga laptops är det viktigt att fokusera på specifikationer som passar dina behov och undvika onödiga funktioner som kan höja priset. Att jämföra priser mellan olika återförsäljare och hålla ögonen öppna för eventuella reor kan också hjälpa dig att hitta den bästa prisvärda datorn för dina behov.

Bärbara Datorer för Specifika Behov

Bärbara Datorer för Spel

När det kommer till spel är prestanda och grafikkort avgörande för en optimal upplevelse. För att säkerställa att datorn är snabb och har en hög prestanda, välj en laptop med kraftfulla komponenter, såsom en högkvalitativ processor och ett dedikerat grafikkort. Dessutom är en full HD-skärm rekommenderat för att kunna njuta av spelens detaljrikedom.

Bärbara Datorer för Programmering

För programmering är det viktigt att ha en laptop med tillräcklig prestanda för att kunna hantera flera program och redigeringsverktyg samtidigt. Även här är en bra processor och tillräckligt RAM-minne viktigt. Dessutom kan en laptop med god lagringskapacitet, såsom en SSD, påskynda dataåtkomsten och minska laddningstiderna för stora projekt.

Bärbara Datorer med Bra Batteritid

Om du behöver en laptop som klarar av att vara borta från ett eluttag under en längre period, är det viktigt att fokusera på datorer med bra batteritid. Det finns bärbara datorer som erbjuder upp till 11,5 timmars batteritid vilket gör dem perfekta för resande användare eller studenter som är på språng och behöver en dator som varar hela dagen. Kombinera detta med en energieffektiv processor och en laptop som prioriterar batterilivslängden ger dig en bärbar dator som uppfyller dina behov.

OBS! Bästa.nu anstränger sig för att verifiera omdömena, men vi kan inte garantera att alla omdömen är lämnade av dem som faktiskt har använt produkterna. Läs mer i våra allmänna villkor.

Snabböversikt

 • MacBook Air 15 tum
 • Dell XPS 15
 • Acer Swift 3
 • Razer Blade 15 Advanced
 • Lenovo ThinkPad X13
 • Acer Aspire 5
 • Asus ZenBook Pro Duo

Liknande tester

Vår metod för att testa bärbara datorer

I vår jämförelse av bärbara datorer har vi främst utgått från expert- och användaromdömen. Vi har därefter samlat in information om respektive modell och gjort en egen bedömning baserat på kriterier vi själva anser är viktiga. Några av dessa är:

 • Skärmstorlek: En större skärm kan vara fördelaktigt för användare som vill titta på filmer, arbeta med grafik eller spela spel på sin dator. Men en mindre skärm kan vara mer praktisk för användare som vill ha en kompakt dator för resor eller arbete.
 • Batteritid: Batteritid är en viktig faktor att överväga, särskilt för användare som är på språng. En bärbar dator med en lång batteritid kan vara fördelaktig för användare som inte vill behöva leta efter ett eluttag under dagen.
 • Prestanda: För användare som kör krävande applikationer eller spel, kan en bärbar dator med kraftfull processor och grafikkort vara viktig.
 • Lagringsutrymme: Lagringsutrymmet är en annan viktig faktor att överväga. En dator med tillräckligt med lagringsutrymme, som en stor SSD eller HDD, kan vara fördelaktig för användare som vill lagra många filer, videor och program.
 • Anslutningsmöjligheter: Anslutningsmöjligheter som USB-C, HDMI, Bluetooth och Wi-Fi kan vara viktiga för användare som vill ansluta sin dator till andra enheter eller till internet.
 • Design: Designen på datorn kan vara viktig för användare som värdesätter estetik och ergonomi. En bärbar dator med en snygg design och bra byggkvalitet kan vara fördelaktig för dem som vill ha en dator som är både funktionell och estetiskt tilltalande.

Vanliga frågor om bärbar dator

Vilken är den bästa bärbara datorn för gaming?

Det finns många bärbara datorer som är bra för gaming, och det bästa alternativet beror på dina specifika krav och budget. Generellt sett bör en gamingdator ha minst 8 GB RAM, en kraftfull processor och ett högpresterande grafikkort.

Vad kan man förvänta sig av en billig mini laptop?

En billig mini laptop är vanligtvis lämplig för grundläggande användning som att surfa på webben, skriva dokument och titta på videor. Med minst 4 GB RAM kan du använda program som YouTube och Skype, men för mer krävande uppgifter som gaming och videoredigering kan det vara värt att investera i en dator med högre prestanda.

Hur bör man jämföra bärbara datorer på Prisjakt?

När du jämför bärbara datorer på Prisjakt är det viktigt att titta på specifikationer som processor, minne, lagringsutrymme och skärmstorlek för att hitta en dator som passar dina behov. Tänk även på ditt användningsområde, om du behöver en dator för arbete, studier eller nöje. Jämför priset hos olika återförsäljare för att hitta det bästa erbjudandet.

Vad innebär en datorrea hos Elgiganten?

En datorrea hos Elgiganten innebär oftast att du kan hitta bärbara datorer till rabatterade priser, vilket kan vara ett bra tillfälle att göra ett fynd. Reor kan vara tidsbegränsade eller gälla så långt lagret räcker, så det kan vara värt att hålla koll på deras erbjudanden om du är ute efter en ny dator.

Är det bra att köpa en bärbar dator från NetOnNet?

NetOnNet är en populär återförsäljare av bärbara datorer och deras produkter brukar vara av god kvalitet. Jämför priser och specifikationer med andra återförsäljare innan du bestämmer dig för att köpa en bärbar dator därifrån, för att försäkra dig om att du får den bästa dealen.

Vad är snittpriset för en bra bärbar dator?

Snittpriset för en bra bärbar dator varierar beroende på prestanda, märke och specifikationer. Generellt kan man hitta bärbara datorer för grundläggande användning från ca 3 000 SEK, medan mer avancerade modeller för gaming och professionell användning kan kosta över 10 000 SEK. Det är viktigt att ha en budget i åtanke och jämföra alternativ inom din prisklass för att hitta en dator som passar dina behov.

William Falk Elektronik & internet
Skriven avWilliam Falk

Som en teknikälskare med en djup förståelse för digitala trender, är William Falk en av de främsta skribenterna på Bästa.nu. Han specialiserar sig på kategorier som digitala tjänster, foto & video, kontor, ljud, musik, samt telefon och internet.

4.5/5 i genomsnitt av 2 omdömen

Hjälpte denna artikel dig?

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Hur skulle du betygsätta testet?