Senast uppdaterad: 15 september, 2023

Bästa extern hårddisken: 5 modeller i test

5 bästa externa hårddiskarna i jämförelse
Jämför modeller från Seagate, Samsung, Toshiba, och fler
Guide: Så väljer du den bästa externa hårddisken för dig
Bästa just nu
Samsung T7 Touch

Testvinnare:

Samsung T7 Touch

Rekommenderad butik:

Information om affiliatelänkar

Hur vi arbetar med annonslänkar

Den här sidan kan innehålla affiliatelänkar. När du gör ett köp via dem tjänar vi en provision som gör det möjligt för oss att hålla webbplatsen levande och kostnadsfri för dig som besökare. Länkarna påverkar inte resultatet i våra sammanställningar eller priset du betalar för en produkt eller tjänst. Läs mer i våra allmänna villkor.

Vilken är den bästa extern hårddisken?

Samsung T7 Touch är den bästa externa hårddisken enligt vår bedömning, och även den nyaste modellen i Samsungs ledande serie. Här får du en kraftfull, men snabb extern hårddisk som faktiskt anses vara en av de mest pålitliga modellerna på den nordiska marknaden.

Du överför data enkelt via dess snabba anslutningar och den moderna tekniken i denna hårddisk säkerställer att dina data lagras på ett säkert och effektivt sätt. Läs mer om Samsung T7 Touch nedan och se fem bra alternativ nedan!

Läs mer

Jämför våra 5 testvinnare

Du kan scrolla i sidled för att se alla produkter i jämförelsen.

1
2
3
Utmärkelse:Bäst i testBäst för stora husPopulärt valBäst för mindre villaBäst för gästhusVi rekommenderarVi rekommenderarMest innovativ
Produkt:Panasonic HZ25XKEMitsubishi Hero 2.0 LN 35Mitsubishi Hero LN25Panasonic NZ25VKEPanasonic CS-CZ25WKE/CU-CZ25WKEPanasonic VZ9SKEPanasonic HZ25WKESamsung Nordic Wind-Free 35
Betyg:
Vikt:36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)36 kg (utomhusdel), 15,5 kg (inomhusdel)35 kg (utomhusdel), 15.5 kg (inomhusdel)42 kg41 kg39,5 kg (utomhusdel), 14,5 kg (inomhusdel)36 kg (utomhusdel), 10 kg (inomhusdel)33 kg (utomhusdel), 10.4 kg (inomhusdel)
Ljudnivå (utomhus):43 – 47 dB50 dB46 dBMax 48 dB43 – 47 dB49 dB45 dB46 dB
Ljudnivå (inomhus):18 – 45 dB19 dB19 dBMax 42 dB20 – 40 dB18 – 44 dB20 dB17 dB
Energiklass (uppvärmning):A+++A+++A+++A++A+A+++A+++A+++
Energiklass (kylning):A+++A+++A+++A++A++A+++A++A+++
Placering:VäggVäggVägg och golvVäggVäggVäggVägg och golvVägg
Se prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe prisSe pris

1. Samsung T7 Touch – Bäst i test

5/5

 • Vikt: 36 kg (utomhusdel), 11 kg (inomhusdel)
 • Ljudnivå (utomhus): 43 – 47 dB
 • Ljudnivå (inomhus): 18 – 45 dB
 • Energiklass (uppvärmning): A+++
 • Energiklass (kylning): A+++
 • Placering: Vägg
Samsung T7 Touch

Nanoe X-teknologi tar bort dåliga lukter och förhindrar bakterietillväxt.
Mycket tystgående och energisnåla.
Inbyggt wi-fi möjliggör styrning via app eller röstassistent.
Passar bra för mellanstora bostäder.
Panasonic HZ35XKE är ett bättre (men dyrare) val för större ytor.

Köp nu hos:

 • Kundnöjdhet 4.7 / 5
 • Kostnadsfri frakt

Externa Hårddiskar och Deras Kapacitet

Kapacitet och Storlek

Externa hårddiskar är praktiska lagringsenheter som ger extra utrymme för att spara filer och säkerhetskopiera data från din dator. De kommer i olika kapaciteter och storlekar för att passa dina specifika behov och budget.

Kapaciteten på en extern hårddisk anger hur mycket data den kan lagra. Detta mäts vanligtvis i terabyte (TB) eller gigabyte (GB). En hårddisk med högre kapacitet ger dig mer lagringsutrymme, men den kan också vara dyrare än en med mindre kapacitet. För att välja rätt kapacitet för dina behov bör du tänka på hur mycket data du har och hur mycket mer du planerar att skapa och spara i framtiden.

Storleken på lagringsutrymmet för externa hårddiskar varierar beroende på typen av enhet. Det finns två huvudtyper av externa hårddiskar: traditionella mekaniska hårddiskar (HDD) och solid state drives (SSD). Traditionella hårddiskar erbjuder i allmänhet mer lagringskapacitet för dina pengar, men de kan vara större och tyngre än SSD-enheter. SSD-enheter är snabbare, mindre och mer tystgående, men de kan kosta mer för samma mängd lagring som en traditionell hårddisk.

Externa hårddiskar finns även i bärbara och stationära modeller. Bärbara hårddiskar är mindre och lättare, vilket gör dem enkla att transportera och använda när du reser eller arbetar på olika platser. Stationära hårddiskar är oftast större och kraftigare, vilket ger dem högre kapacitet och bättre prestanda, men de är också mer skrymmande och mindre bärbara.

När du väljer en extern hårddisk är det viktigt att överväga kapaciteten, storleken på lagringsutrymmet och dina behov för lagring och transport. Genom att jämföra olika modeller och priser kommer du att kunna hitta en enhet som uppfyller dina krav och hjälper dig att säkra och förvara dina viktiga data på ett effektivt och bekvämt sätt.

Jämförelse av Märken

Seagate

Seagate är ett av de mest välkända märkena inom externa hårddiskar och erbjuder pålitliga produkter med hög kapacitet och prestanda. Seagate Expansion-serien är till exempel en populär modell som har 2 TB lagringskapacitet och både USB 2.0- och 3.0-anslutning. Seagate satsar mycket på kvalitet och design, vilket gör deras produkter till ett säkert val för de som behöver en robust och pålitlig extern hårddisk.

Western Digital

Western Digital (WD) är ett annat mycket populärt märke inom externa hårddiskar och erbjuder ett brett sortiment av produkter för olika behov. Bland dess populära produkter finns exempelvis WD Elements, som finns tillgänglig i modeller med lagringskapacitet upp till 5 TB. WD externa hårddiskar är kända för att erbjuda hög överföringshastighet, låg energiförbrukning och effektiv kylning för att hålla hårdvaran i bästa skick under lång tid.

Lacie

Lacie är ett annat erkänt märke för externa hårddiskar, utmärker sig deras produkter genom kombinationen av prestanda, design och hållbarhet. Lacie erbjuder modeller för både privat och professionell användning, och deras externa hårddiskar kommer ofta med en elegant och sofistikerad design som gör produkterna både praktiska och visuellt tilltalande. Lacies produkter är även kända för sin pålitlighet och hållbarhet, något som är viktigt för användare som behöver säker lagring av sina viktiga filer och projekt.

Typer av Anslutningar

När det gäller externa hårddiskar finns det flera anslutningstyper att välja mellan. I denna artikel kommer vi att fokusera på USB-anslutningar, eftersom de är de mest populära och vanliga anslutningarna för externa hårddiskar. Vi kommer att gå igenom följande anslutningstyper: USB 3.0, USB 3.2 och USB 3.2 Gen 1.

USB 3.0

USB 3.0 är en av de vanligaste anslutningarna för externa hårddiskar och erbjuder snabbare hastigheter än tidigare USB-standarder, som till exempel USB 2.0. Den här typen av anslutning ger överföringshastigheter upp till 5 Gbps, vilket är tio gånger snabbare än USB 2.0. USB 3.0 är bakåtkompatibel, vilket innebär att du kan ansluta en enhet med en USB 3.0-kabel till en dator med en USB 2.0-port, men överföringshastigheten kommer vara begränsad till USB 2.0-standard.

USB 3.2

USB 3.2 är en uppgradering från USB 3.0 och erbjuder ännu snabbare överföringshastigheter. Denna anslutning kan erbjuda överföringshastigheter upp till 20 Gbps, vilket är fyra gånger snabbare än USB 3.0. USB 3.2 är precis som USB 3.0 bakåtkompatibel med äldre USB-standarder, så du kan ansluta en enhet med en USB 3.2-kabel till en dator med en USB 2.0-port, men överföringshastigheten kommer vara begränsad till USB 2.0-standard.

USB 3.2 Gen 1

USB 3.2 Gen 1 är en annan variant av USB 3.2-standarden och är även känd som USB 3.1 Gen 1 eller USB 3.0. Som du kanske märker är USB 3.2 Gen 1 och USB 3.0 egentligen samma anslutning med olika namn. USB 3.2 Gen 1 erbjuder samma överföringshastighet som USB 3.0, det vill säga upp till 5 Gbps. Denna anslutning är också bakåtkompatibel med tidigare USB-standarder.

I denna artikel har vi fokuserat på tre populära USB-anslutningar för externa hårddiskar: USB 3.0, USB 3.2 och USB 3.2 Gen 1. Det är viktigt att kontrollera vilken anslutning din externa hårddisk och dator har för att kunna utnyttja bästa möjliga överföringshastighet.

Kompatibilitet med Datorer

När du väljer en extern hårddisk är det viktigt att överväga kompatibiliteten med din dator. Det finns överväganden för både Windows- och Mac-användare när det gäller att välja en extern hårddisk som passar deras behov och tekniska krav.

Windows

För Windows-användare är det viktigt att notera att vissa externa hårddiskar kan vara märkta som kompatibla med specifika Windows-versioner, såsom Windows XP, Vista och 7. Det betyder inte nödvändigtvis att de inte kommer att fungera med nyare versioner som Windows 8, 10 eller 11. Men det är bra att dubbelkolla att enheten kommer att fungera med ditt aktuell operativsystem.

När det gäller anslutning av externa hårddiskar till Windows-datorer är standardalternativet att ansluta via en USB-kabel. För snabbare överföringshastigheter ska du dock leta efter alternativa anslutningar som FireWire, Thunderbolt eller eSATA om din dator stöder dem.

Mac

För Mac-användare är det viktigt att notera att externa hårddiskar kan vara formaterade för Windows, vilket innebär att de inte direkt fungerar med MacOS. För att använda en sådan hårddisk med en Mac måste du formatera om den till ett Mac-kompatibelt filsystem som HFS+ eller APFS.

När det gäller anslutningar är Thunderbolt och USB-C vanliga anslutningsalternativ för Mac-datorer. Se till att den externa hårddisken du väljer har en kompatibel anslutning för din Mac. Du kan också överväga externa hårddiskar tillverkade specifikt för Mac, som ofta är designade för att fungera sömlöst med MacOS och Apple-hårdvara.

Kom ihåg att vara uppmärksam på kompatibilitet och anslutningar när du väljer en extern hårddisk för din dator. Genom att säkerställa att din hårddisk fungerar med ditt nuvarande operativsystem och anslutningstyper kan du förbättra din användarupplevelse och optimera överföringshastigheter och prestanda.

Typer av Externa Hårddiskar

Portable Hard Drives

Portabla hårddiskar är små och lätta att bära med sig, vilket gör dem perfekta för att snabbt och enkelt lägga till lagringsutrymme på din dator. De har ofta en kapacitet på 2TB eller mer, så du kan säkert lagra och ta med dig alla dina viktiga filer.

Seagate Basic

Seagate Basic är en enkel och prisvärd extern hårddisk som ger dig extra lagringsutrymme utan några komplicerade funktioner. Den ansluts enkelt via USB och kräver ingen installation av programvara. Perfekt för den som bara behöver en grundläggande lagringslösning.

Backup Plus Hub

Backup Plus Hub från Seagate är en extern hårddisk med inbyggda USB-hubbar, vilket ger dig fler anslutningsmöjligheter för dina enheter. Den kan användas för att säkerhetskopiera filer och inkluderar även backup-programvara för att göra det enklare att skydda dina data.

NAS

NAS står för Network Attached Storage och är en typ av extern hårddisk som ansluts direkt till ditt nätverk istället för till en enskild dator. Detta gör att alla användare i nätverket kan få åtkomst till lagrad information och dela filer enkelt. De är ofta användbara för små företag eller hemmakontor som behöver en central lagringsplats.

Seagate One Touch

Seagate One Touch är en extern hårddisk som erbjuder snabb överföringshastighet och enkel användning tack vare sin USB 3.0-anslutning. Den inkluderar också backup-programvara och integrerad kryptering för att skydda dina filer. Med sitt smidiga och kompakta format är den enkel att ta med sig på resande fot.

Seagate Expansion

Seagate Expansion är en enkel och prisvärd extern hårddisk som erbjuder extra lagringsutrymme för din dator. Den har en enkel design och är lätt att använda, vilket gör den perfekt för nybörjare eller de som inte behöver avancerade funktioner.

Seagate Ultra Touch

Seagate Ultra Touch är en extern hårddisk med en stilren design och hög kapacitet. Den har även en inbyggd krypteringsfunktion för att ge extra skydd för dina filer, samt en snabb USB 3.0-anslutning för enkel filöverföring.

WD Elements Portable

WD Elements Portable är en extern hårddisk som kombinerar hög kapacitet med ett kompakt och portabelt format. Den har en snabb USB 3.0-anslutning och är enkel att använda, vilket gör den perfekt för dem som behöver extra lagringsutrymme till sina filer utan att behöva bära med sig en stor och klumpig hårddisk.

Lagringsutrymme och Programvara

När det gäller externa hårddiskar finns det olika typer av lagringsutrymme och programvara att välja mellan. De två huvudsakliga lagringstyperna som används i externa hårddiskar är SSD och HDD.

SSD och HDD

SSD (Solid State Drive): Dessa enheter har snabbare överföringshastigheter och ger mycket snabbare åtkomsttider jämfört med traditionella hårddiskar. De består av flashminne och har inga rörliga delar, vilket gör dem tystare och mer hållbara. SSD-enheter är vanligtvis dyrare per GB jämfört med HDD-enheter, men fördelarna med avseende på prestanda och tillförlitlighet kan vara värda den extra kostnaden för vissa användare. SSD-enheter finns både som interna och externa lagringslösningar.

HDD (Hard Disk Drive): Dessa är de traditionella hårddiskarna som har funnits i årtionden. De består av magnetiska skivor och rörliga läs-/skrivhuvuden, vilket gör dem långsammare och mer utsatta för mekaniska fel än SSD-enheter. HDD-enheter är dock billigare per GB och finns i större lagringskapaciteter än SSD-enheter. Detta gör dem till en attraktiv lösning för användare som behöver mycket lagringsutrymme till ett rimligt pris.

När det gäller programvara för att använda och hantera dina SSD- och HDD-enheter finns det många alternativ. Oavsett om du vill säkerhetskopiera dina filer, kryptera din lagring eller bara överföra data mellan enheter, finns det programvara som kan hjälpa dig att göra det. Det är viktigt att välja programvara som är lätt att använda och kompatibel med både din externa hårddisk och ditt operativsystem.

Sammanfattningsvis är valet mellan SSD och HDD en fråga om balance mellan kapacitet, prestanda och pris. Oavsett vilken typ av extern hårddisk du väljer, kom ihåg att investera i en bra programvara som kan hjälpa dig att använda den effektivt och säkert.

OBS! Bästa.nu anstränger sig för att verifiera omdömena, men vi kan inte garantera att alla omdömen är lämnade av dem som faktiskt har använt produkterna. Läs mer i våra allmänna villkor.

Innehållsförteckning

 • Samsung T7 Touch Bäst i test
 • WD My Book Bäst för hemmabruk
 • LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 Bäst för företag
 • Toshiba Canvio Basics Bästa budget externa hårddisken
 • Seagate Fast SSD Mest innovativ

Liknande tester

4 Fotogenvärmare testade

Bäst i test

Sunwind Corona RX-2485

Vanliga frågor om extern hårddisk

Vilka är de bästa märkena för externa hårddiskar?

Det finns flera populära och väletablerade märken som erbjuder externa hårddiskar av hög kvalitet. Några av de mest kända märkena är Seagate, Western Digital, Toshiba och Samsung. Varje märke har olika modeller med olika prestanda och prisnivåer, så det är viktigt att undersöka och jämföra produkter innan du köper en.

Hur väljer man rätt storlek på en extern hårddisk?

Valet av storlek på en extern hårddisk beror på dina lagringsbehov och budget. Om du bara behöver extra utrymme för några viktiga filer, kan en mindre och billigare hårddisk vara tillräcklig.

Om du däremot behöver lagra större filer som bilder, videor eller program, bör du överväga en större och snabbare hårddisk. Tänk på hur mycket data du vill säkerhetskopiera och hur mycket utrymme du kommer att behöva i framtiden.

Vilka anslutningar är viktiga för externa hårddiskar?

De vanligaste anslutningarna för externa hårddiskar är USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1, USB-C och Thunderbolt. USB 3.0 och USB 3.1 erbjuder snabbare överföringshastigheter än USB 2.0, medan USB-C och Thunderbolt är ännu snabbare och passar bättre för nyare datorer.

Se till att hårddisken du väljer är kompatibel med din dators anslutningar och överväga en hårddisk med flera anslutningar om du använder flera enheter.

Är SSD eller traditionell hårddisk bättre?

SSD (Solid State Drive) och traditionell hårddisk (HDD eller Hard Disk Drive) har olika egenskaper och fördelar. SSD-enheter är snabbare, tystare och mer motståndskraftiga mot stötar, vilket gör dem till ett bättre alternativ för bärbara enheter.

Traditionella hårddiskar erbjuder dock större lagringskapacitet till ett lägre pris per gigabyte, vilket kan vara viktigt för användare med stora lagringsbehov. Valet mellan SSD och HDD beror på dina prioriteringar gällande prestanda, lagring och pris.

Fungerar en extern hårddisk både med Mac och PC?

De flesta externa hårddiskar kan användas både med Mac och PC. Det är dock viktigt att kontrollera hårddiskens filsystem innan du kopplar den till din dator.

Vissa hårddiskar är förformaterade för Mac (med filsystemet HFS+ eller APFS) medan andra är förformaterade för PC (med filsystemet NTFS). En hårddisk med filsystemet exFAT kan användas på både Mac och PC utan att behöva formateras om.

Hur länge varar en extern hårddisk?

Livslängden på en extern hårddisk beror på flera faktorer, såsom användning, underhåll och kvaliteten på enheten. Generellt sett kan en traditionell hårddisk (HDD) hålla i 3-5 år vid normal användning, medan en SSD kan ha en längre livslängd på upp till 10 år eller mer.

Det är viktigt att säkerhetskopiera viktiga filer regelbundet och följa tillverkarens rekommendationer för underhåll och användning för att maximera livslängden på din externa hårddisk.

FörfattareWilliam Falk

William är en skicklig redaktör på Bästa.nu, med en stark inriktning på elektronik & internet. Hans passion för den senaste tekniken och djupa insikt i digitala trender gör hans artiklar till en ovärderlig resurs för tech-entusiaster. Med en ständig finger på pulsen av den digitala världen, levererar William råd och recensioner som hjälper läsare att navigera i den snabbt föränderliga tekniklandskapet.

Hjälpte det här testet om extern hårddisk dig?

2 Röster, Genomsnitt: 4.5/5

Betygsätt det här testet

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Ge ditt betyg
Nedan kan du skriva en kommentar och lämna din e -postadress. (är ej obligatoriskt)
Rulla till toppen